Blaž Tesovnik, dr. dent. med.

"...MALENKOSTI so tiste, ki naredijo stvari POPOLNE, POPOLNOST sama pa ni MALENKOST..."

Endodontija-pozdravimo granulome

Blaž Tesovnik

Blaž Tesovnik dr. dent. med.

    Gre za vrsto zdravljenja, ki mu kot zobozdravnik pripisujem izredno velik pomen in zaradi posebne opreme in inštrumentarija, ki so potrebni za to, vizijo ambulante tudi v drugih vejah vodijo v mikrozobozdravstvo. V naši ambulanti naredimo praktično vse, kar je danes poznano in da najboljše rezultate tega zdravljenja ravno zaradi dejstva, ker nezdravljeni, slabo zdravljeni zobje, zobje z granulomi nimajo mesta v ustni votlini zdravega pacienta, prav tako pa so znani škodljivi učinki lokalnih vnetij, granulomov na sistemsko zdravje itd..

Kaj je granulom ?

Granulom

Granulom

    Je kronični vnetni proces organizma in njegovih imunskih celic, ki se borijo proti bakterijam. Bakterije izvirajo iz nezdravljenih ali pa slabo zdravljenih koreninskih kanalčkov v zobnih koreninah, kjer so se predhodno nahajali zobni živec in žile. Ker imunske celice ne dosežejo kanalčkov znotraj korenine zob, bakterije pa se znotraj njih prosto množijo, je obrambni sistem organizma ves čas aktiviran. Ti procesi v približno 90% ne bolijo in zato se velikokrat zgodi, da so ob nerednih obiskih zobozdravnika prisotni leta ali cello desetletja. Posledica takšnega dolgotrajnega imunskega odziva vašega organizma na te bakterije je tako kot pri parodontalni bolezni izguba kosti, le da gre v tem primeru za zaprt proces znotraj vaše čeljusti.

Granulom sam ne boli v 80-90%!

    Na tem mestu bi rad poudaril, da nezdravljeni, slabo zdravljeni, zobje z granulomi, klinično ne delajo težav v 80-90% primerov, in da “zdravljeni” zobje niso nujno tudi “pozdravljeni”. Klinična praksa kaže, da ima velik delež že zdravljenih zob po mesecih in letih še vedno ali pa na novo nastale granulome. Zato je nujno potrebno redno strokovno spremljanje vseh zob v ustni votlini.

Vpliva na splošno zdravje!

Dokazano je, da imajo kronični vnetni procesi v ustih (tudi granulomi) negativni vpliv na začetek in potek številnih druguh vnetnih bolezni, avtoimunih vnetnih procesov, bolezni srčno-žilnega sistema, sladkorne bolezni itd…

Kako poteka?

Endodontsko zdravljenje zoba

Endodontsko zdravljenje zoba

Endodontsko zdravljenje zoba je popolnoma neboleč posopek, ki ga je potrebno opraviti, kadar pride do nepopravljivega vnetja ali infekcije zobne pulpe (skupek žil in živca v kanalih zobnih korenin). V grobem delimo endodontska zdravljenja na zobe, ki še niso bili zdravljeni in tiste, ki so že bili. Izvedemo ga tako, da skozi odprtino v zobu poiščemo vse koreninske kanalčke, jih razširimo, kar se da učinkovito razkužimo in prazen prostor čim bolj natančno tri-dimenzionalno napolnimo.

Dentalni mikroskop

Dentalni mikroskop s fotodokumentacijo

Znano je, da sodobnega, kvalitetnega endodontskega zdravljenja praktično po danes znani doktrini ni mogoče izvesti brez operativnega mikroskopa. Pri nas so z njimi večinoma opremljeni le specialisti endodontije in majhen del kirurgov, mi pa ga uporabljamo že na primarni ravni, ker se zavedamo, da je zdravljenje zob najuspešnejše prvič. Omogoča nam delo pod velikimi povečavami, s katerimi z vizualnim nadzorom najdemo skrite kanalčke in druge vzroke, ki navadno peljejo k neuspehu.

Endodontija

Inštrumentacija koreninskih kanalov pod mikroskopom

K uspehu nam izdatno pomagajo tudi posebni strojni instrumenti, instrumenti in aparati za ultrazvočno razkuževanje koreninskih kanalov, termoplastično polnitev itd.. Takšen način dela nam omogoča, da že v splošni ambulanti demontiramo koreninski zatiček (štift), uspešno odstranimo neustrezne polnitve neustrezno zdravljenih zob in tako rešimo marsikateri zob, ki bi bil drugače z brezupno prognozo planiran za ekstrakcijo.

Koliko časa traja?

Čas, ki ga pacient preživi na zobozdravniškem stolu za takšno zdravljenje skupaj znaša od 2 do 5ur (v eni ali več sejah), odvisno od zahtevnosti zdravljenja in od zoba, ki se zdravi. Za ilustracijo, ZZZS(Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije) v javnem zdravstvu za takšno zdravljenje predvideva 2 seji po 15-20 minut.