Blaž Tesovnik, dr. dent. med.

"...MALENKOSTI so tiste, ki naredijo stvari POPOLNE, POPOLNOST sama pa ni MALENKOST..."

Odlom zoba

Odlom zoba

Odlom zoba v sprednjem sektorju

   Zdrav, intakten zob ob normlanih pogojih ne poči. V večji meri lahko odlome delimo na odlome sprednjih in zadnjih zob. Odlomi delov sprednjih zob so pogosti pri mlajših pacientih

in so večinokrat posledica športnih poškodb. Odvisno od velikosti odlomljenega dela lahko tako poškodovan zob skeli, zlasti ob hladnejši in toplejši hrani ali pijači, zato pri tem svetujemo dodatno previdnost, dokler zob ni dokončno obnovljen.

   Odlomi zadnjih zob pa so pogostejši pri odraslih pacientih, saj imajo ti v ustih večji delež že zdravljenih ali pa s plombami oskrbljenih zob. Ponavadi so posledica tujkov v hrani. Večinoma se odlomi del zoba ob plombi in redkeje so tako globoko, da bi ogrožali zobni živec.

Odlom zoba

Odlom zoba v stranskem sektorju

   Za trajnejšo oskrbo takšnih zob je ponavadi potrebna izdelava delne ali celotne prevleke. Pogosto se sicer zgodi, da sega odlom zoba pod nivo dlesni, zato je v teh primerih zaradi boljše prognoze same restavracije zoba potrebno predhodno podaljšanje klinične krone zoba.

   V kolikor je mogoče naj mlajši pacienti v teh primerih prinesejo s sabo odlomljen fragment, saj bomo tako z njegovo pritrditvijo uspeli najbolj posnemati prvotno barvo in obliko poškodovanega zoba.