Blaž Tesovnik, dr. dent. med.

"...MALENKOSTI so tiste, ki naredijo stvari POPOLNE, POPOLNOST sama pa ni MALENKOST..."

Skelenje zob

    Gre za ostro bolečino po zaužitju sladke, hladne ali kisle hrane ali pijače ali grobem ščetkanju. Običajno bolečina izzveni po prenehanju dražljaja. Ločimo dve vrsti bolečine:

-DENTINSKO BOLEČINO

-PULPNO BOLEČINO

   Dentinska bolečina se pojavi zaradi razgaljene površine korenine. Običajno to površino pokriva zobni cement, ali dlesen, v kronskem delu zoba pa zobna sklenina. Ob nepravilnem ščetkanju zob, uporabi pretrde zobne ščetke, preagresivnemu ortodontskemu zdravljenju ali posebnih anatomskih pogojih pa lahko pride do umika dlesni. Ta del izpostavljenje korenine je prepreden s  kanalčki, ki potekajo do zobnega živca in ga hitreje vzdražijo kar občutimo kot nelagodno ostro bolečino. Takšna bolečina je prisotna običajno na več zobeh hkrati.

   Pri pulpni bolečini gre ponavadi za močnejšo bolečino, kjer dražljaji iz okolja direktno delujejo na zobni živec. Vzrok takšne bolečine je največkrat zobni karies, počen ali odlomljen zob, premočno stiskanje zob ali pa nove plombe.

Kdaj obiščem zobozdravnika?

    Kadar gre za občasno, blažje skelenje si lahko pomagate sami doma tako, da si nanesete na očiščene zobe na mesta razgaljenih korenin tanek sloj zobne paste proti skelenju zob in pustite delovati nekaj časa (od 30 min do 2uri). Kadar pa gre za spontano pojavljanje bolečine, bolj na posameznem zobu in kadar je bolečina večja, pa svetujemo da čimprej obiščete zobozdravnika.