Blaž Tesovnik, dr. dent. med.

"...MALENKOSTI so tiste, ki naredijo stvari POPOLNE, POPOLNOST sama pa ni MALENKOST..."

Kaj je parodontalna bolezen?

Parodontalna bolezen je infekcijska bolezen, ki prizadane vaša obzobna tkiva. V večini primerov jo povzročajo bakterije v vaših zobnih oblogah. Zelo pogosto so vzrok povečanemu nastajanju oblog in oteženemu čiščenju neustrezne plombe in še pogosteje neustrezno izdelani protetični nadomestki(prevleke, mostički, luske..).

Špranja roba prevleke

Špranja roba prevleke

Bolezen se običajno začne kot gingivitis-vnetje dlesni, v bistvu predstopnja parodontalne bolezni, ki se kaže s pordelim prostim robom dlesni in krvavitvijo pri ščetkanju. V primeru, da ne pozdravimo in ne odstranimo vzrokov nastanka bolezni, le ta napreduje v parodontitis, ki nezdravljen preide v kronično obliko in povzroča propad tkiv, ki pričvrščujejo zob v kost in kost samo. Zaradi tega zob postane majav in nazadnje izpade.

Zdravljenje je kompleksno in je sestavljeno iz več delov. Prvi del zdravljenja je zajet že ob prvem pregledu z zapisom stanja vaših obzobnih tkiv. V drugem-oralnohigienski fazi, vam temeljito sčistimo zobne obloge, ki se nahajajo nad dlesnijo, še pomembneje pa tiste po robom dlesni. Čistimo z ultrazvočnim čistilcem in posebnimi ročnimi instrumenti s katerimi dosežemo globlje pod dlesen. Zobe spoliramo in najpomembneje-vas motiviramo in vas glede na vaš status naučimo ustrezne tehnike ustne higiene. Vaše stanje obzobnih tkiv ponovno preverimo po enem mesecu in mesta ob zobeh, kjer se še pojavljajo znaki vnetja obravnavamo kirurško. Zadnji, kirurški del je enak drugemu delu, kjer operater z reženjsko operacijo odgrne dlesen in pod direktnim nadzorom očesa očisti koreninske površine zob. Po končani fazi aktivne terapije je potrebno stalno vzdrževanje stanja z rednimi kontrolnimi pregledi ki se vrstijo na 3, 6 in 12 mesecev, odvisno od stopnje prizadetosti vaših obzobnih tkiv.