Blaž Tesovnik, dr. dent. med.

"...MALENKOSTI so tiste, ki naredijo stvari POPOLNE, POPOLNOST sama pa ni MALENKOST..."

Kaj je zobna gniloba?

Karies

Karies

   Zobna gniloba ali karies je v bistvu infekcijska bolezen bakterijskega izvora, ki povzroča raztapljanje ali demineralizacijo in s tem uničevanje trdih zobnih tkiv (sklenine, dentina in cementa). Bakterije se nahajajo v zobnem plaku, presnavljajo ostanke hrane in izločajo kisline, le te povzročijo padec pH-ja in izgubljenje mineralov iz zoba. Če je izgubljanje mineralov večje od nadomeščanje iz sline , pride do pospešenega razpada zobne substance in v poznih fazah do “luknjice”.

  Odvisno od obsega defekta lahko zob obnovimo z različnimi metodami. V najzgodnejši fazi lahko zob na mestih, kjer se plak najlažje zadržuje preventivno zalijemo s posebno tekočo plombo.

Koreninski karies

Koreninski karies

   Zaradi slabše higiene medzobnih prostorov je pri mlajših generacijah ravno ne teh mestih največjapojavnost kariesa. Pri starejših pa zaradi umika dlesni postane površina korenin izpostavljena ustni votlini, ni zaščitena s sklenino in tako ne teh mestih natane koreninski karies.

Kako jo odkrijemo?

   Brezhibna ustna higiena preprečuje, da bi karies sploh lahko nastal. Pomembno vlogo pri nastanku imajo tudi prehranjevalne navade. Z rednimi zobozdravstvenimi pregledi karies, če že nastane hitro odkrijemo in tudi saniramo. Pacienti sami lahko karies odkrijete, če se vam ob pravilni uporabi zatika zobna nitka. Sicer gre ob takšnih primerih že za napredovalo lezijo in je sanacija s plombo nujno potrebna. S posebno tehniko rentgenskega slikanja lahko odkrijemo začetne lezije še v fazi, ko saniranje s plombo ni potrebno in je ob spremenjenih navadah pacienta in ustrezni higieni zelo verjetno, da se bodo izgubljeni minerali ponovno “naložili” v poškodovani del zoba.