Blaž Tesovnik, dr. dent. med.

"...MALENKOSTI so tiste, ki naredijo stvari POPOLNE, POPOLNOST sama pa ni MALENKOST..."

Se vam majejo zobje?

   Majavost zob je posledica izgube tkiv, ki pričvrščujejo zob v kost. S starostjo je po 20. letu normalno, da se na vsakih 10 let izgubi 1 mm nivoja kosti. Izguba kosti in okolnih tkiv, ki je večja od je patološka, nujno pa je čimprejšnje odkrivanje vzroka in ustrezna terapija.

Vzrorki za majave zobe:

-visoka starost

-parodontalna bolezen

-periapikalni proces (granulom ali cista)

-okluzijska travma ali poškodba

   Z visoko starostjo se lahko z normalno izgubo kosti, ki obdaja zob in zdravimi dlesnimi poveča mobilnost zob, kar je nekaj običajnega. S priključeno slabo ustno higieno se razvije vnetje dlesni-gingivitis in če vnetje zajame globlje ležeča tkiva, s majavost zob poveča.

   Težavo predstavlja povečana mobilnost zob v odrasli populaciji srednje starosti, ker je to znak za patološki proces, ki je povzročil pospešen razpad kosti. Zob tako nima več zadostne opore in se zažne prekomerno majati. Kost se lahko raztaplja v smeri od zobne krone proti korenini (parodontalna bolezen) ali pa na koncu korenine (granulom, cista). Za zaustavitev patološkega procesa in povrnitev stabilnosti zob in s tem ustnega zdravja je nujna takojšnja diagnostika in primerna terapija.

   Povečano majavost zob lahko prehodno povzroči tudi poškodba ali udarec v zobe, ki pa se ob uživanju mehke hrane v roki 14 dni popravi. Kadar gre za poškodbo, svetujemo da obiščete zobozdravnika, da z rentgenskim slikanjem preveri morebitno poko zoba.