Blaž Tesovnik, dr. dent. med.

"...MALENKOSTI so tiste, ki naredijo stvari POPOLNE, POPOLNOST sama pa ni MALENKOST..."

Zobni kamen

Zobni kamen

Zobni kamen

    Zobni kamen nastane, ker se na mestih, kjer zastajajo mehke zobne obloge nalagajo minerali iz sline. Če izvajamo ustrezno ustno higieno, ni zastajanja plaka in minerali iz sline nimajo osnove, na katero bi se nabirali. Hitrost mineralizacije zobnih oblog je odvisna od sestave sline in je najhitrejša na mestih ob izvodiih žlez slinavk, to je ob sprednjih spodnjih zobeh na jezični strani in na ličnih ploskvah zgornjih kočnikov.

Zakaj je potrebno čiščenje zobnega kamna?

    Zobni kamen je na svoji površini hrapav in je popolna podlaga za še večje zastajanje plaka in bakterij. Bakterije, ki so v plaku direktno škodujejo dlesni s svojimi produkti, hkrati se pa organizem(dlesen) sama brani proti njim z vnetjem. S tem je povečan pretok krvi skozi obzobna tkiva, bakterije pa imajo na takšen način še lažji vstop v organizem. Z nastajanjem kamna na zobni kroni, hkrati nastaja tudi kamen na površini zobne korenine, ki je običajno pokrita z dlesnijo. Zaradi stalno vnetih obzobnih tkiv pride posledično do raztapljanja kostnine okoli zob, nastanka obzobnih žepov in na dolgi rok do majavosti zob. Na večih zobeh kot so prisotne zobne obloge in globlji kot so nezdravljeni žepi, večja je “odprta rana”, kjer bakterija povzročajo škodo organizmu.

Kako pogosto je potrebno čiščenje zobnega kamna?

    Pogostost pregledov pri zobozdravniku se določi individualno na podlagi stanja zob in obzobnih tkiv. Pacienti z večjo parodontalno prizadetostjo (večje število predhodno saniranih globljih obzobnih žepov) potrebujejo rednejše kontrole (3-6 mesecev). Odsotnost zobnega kamna nikakor ne pomeni, da obiska zobozdravnika ne potrebujete. Vsaj na 9-12 mesecev je potrebno s težje dostopnih površin zob (predeli tik nad in 1mm po robom dlesni) odstraniti biofilm, kar naredi zobozdravnik z rotirajočo krtačko, da preprečimo kolonizacijo bakterij.

Koliko časa traja čiščenje zobnega kamna?

   Temeljito čiščenje kamna ali biofilma nad dlesnijo in s površine korenin traja od 30-60 minut.