Blaž Tesovnik, dr. dent. med.

"...MALENKOSTI so tiste, ki naredijo stvari POPOLNE, POPOLNOST sama pa ni MALENKOST..."

Beljenje zob

BELJENJE ZOB SPADA MED “KOZMETIČNE POPRAVKE” IN KOT RESNA STROKOVNA AMBULANTA TO STORITEV OPRAVLJAMO IZKLJUČNO ZATO, DA ODVRNEMO PACIENTE OD POTENCIALNIH ŠKODLJIVIH SAMOPODVIGOV! BELJENJE ZOB PRI NAS STANE MED 150 IN 250 €.

Vam ni všeč barva vaših zob?

Beljenje zob

Beljenje zob

    Prvi korak pri odločanju za beljenje zob je potrebno opraviti temeljit stomatološki pregled zob in obzobnih tkiv, vključno z rentgensko diagnostiko. S tem preverimo, so zobje in obzobna tkiva popolnoma zdravi in ugotovimo vzrok zabarvanj zoba ali več zob. Najbolj primerno barvo zob in način beljenja predlaga zobozdravnik. Najbolj naravna barva zob je tista, ki se ujema z odtenkom beločnice vaših oči!

Je beljenje zob škodljivo?

    Večina raziskav potrjuje, da je beljenje zob z znanimi, preverjenimi derivati karbamid-peroksida popolnoma varno, če je strokovno vodeno s strani zobozdravnika. Poleg tega, da aktivni kisik v belilnih gelih razbarva nečistoče v vaših zobeh in s tem pripomore k svetlejši barvi, povzroči tudi manjše strukturne spremembe spremembe v sklenini zob (zunanji plašč zoba) in tako le ta postane manj prosojna in rumenkasto jedro iz dentina ne proseva navzven. Vse te spremembe so ob ustrezni ustni higieni zanemarljive.

    Med samim postopkom beljenja lahko pride do občutlijivosti in skelenja zob, ki je izrazitejše in pogostejše pri močnejših belilnih gelih in s tem hitrejših metodah beljenja.

Načini beljenja zob

    Obstaja več načinov beljenja zob, vendar imajo vsi enako metodo in učinkovino. Zadnje čase je popularno beljenje z laserjem in lučko, vendar gre samo za modno muho, saj strokovne raziskave niso potrdile pozitivnih učinkov na učinkovitost beljenja zob z njimi. Hitrost beljenja je odvisna od tipa zabarvanja vaših zob, časa beljenja in koncentracije učinkovine. Učinkovina za beljenje je nestabilna spojina, zato jo je potrebno aktivirati, bodisi kemično (domače beljenje), z laserjem ali lučko (beljenje v ambulanti). Z belilnimi geli v višjih koncentracijah dosegamo sicer hitrejše rezultate, vendar tvegamo večjo občutljivost zob.

Beljenje avitalnih (mrtvih) zob

Pogosto se zdravljeni zobje obarvajo sivkasto ali rjavkasto, kar moti estetski izgled, sploh če je zob v vidnem sektorju. Takšne zobe belimo posamezno, z notranjim beljenjem, tako da vnesemo v zob vložek belilnega sredstva. Končni rezultat je ponavadi dosežen v 1-3 dneh.

Domače beljenje zob

Beljenje zob

Učinkovina za beljenje zob prodre skozi plast sklenine v notranjost zoba in razbarva barvola v notranjosti zoba.

V naši ambulanti zagovarjamo beljenje z najmanj agresivnimi belilnimi geli, v nižjih koncentracijah, kar omogačajo geli za domače beljenje, ki jih dobite z natančnimi navodli pri nas. Kot že rečeno po natančnem celostnem pregledu vzamemo odtis vaših zob, tehnik pa izdela individualno šablono s prostori za belilni gel. Te šablone se razlikujejo od prefabriciranih, saj se natančno prilegajo vašim zobem in preprečujejo iztok sredstva proti dlesni. Koncentracije belilnega sredstva so med nižjimi, za to je takšen način beljenja varen, predvidljiv in učinkovit. Dobra lastnost takšnega beljenja je v tem, da pacient obdrži belilno šablono in jo bo lahko ponovno uporabil čez leta.

Šablona za beljenje zob

Šablona za beljenje zob

 Evropska zakonodaja prepoveduje prodajo in distribucijo belilnih gelov, ki vsebujejo več kot omembe vredno koncentracijo učinkovine fizičnim osebam.Reklame s strani nestrokovnjakov (kozmetični in lepotni saloni…) niso realne, ker ne smejo uporabljati produktov z učinkovino (karbamid-peroksid) za beljenje zob, tako da verjetno ne morejo biti učinkovite, a o tem presodite sami…