Blaž Tesovnik, dr. dent. med.

"...MALENKOSTI so tiste, ki naredijo stvari POPOLNE, POPOLNOST sama pa ni MALENKOST..."

Kirurško zdravljenje parodontalne bolezni

rezenjska operacija1

Reženjska operacija

    Gre za manjši kirurški poseg v lokalni anesteziji, ki je potreben pri bolj napredovalih oblikah parodontalne bolezni. Posplošeno gre za luščenje in glajenje površin zobnih korenin, kot pri higienski fazi zdravljenja, le da si v tem primeru za lažji dostop do teh površin zobnih korenin odmaknemo dlesen. Tako lažje očistimo korenine, odstranimo vneto tkivo, nepravilne kostne defekte, defekte na površinah korenin in nato dlesen natančno prišijemo nazaj.

    Poseg poteka v lokalni anesteziji, je neboleč je pa edina učinkovita metoda zdravljenja napredovale parodontalne bolezni. Danes sicer poznamo različne vrste laserjev, ki olajšajo in izboljšajo zdravljenje, vendar šele v vzdrževalnih fazah in po tem, ko smo mehansko odstranili obloge iz zobnih korenin.

    Danes je z natančnimi tehnikami, mikroinštrumentarijem in različnimi izpeljavami reženskih operacij možno popravljanje večjih odmikov dlesni, zagotavljanje zadostne širine poroženevajoče dlesni ob implantatih, estetsko mikrokiruško podaljšanje kliničnih kron itd.. Za to so potrebna posebna znanja, zato te storitve opravlja specialist ustnih bolezni in paradontologije.