Blaž Tesovnik, dr. dent. med.

"...MALENKOSTI so tiste, ki naredijo stvari POPOLNE, POPOLNOST sama pa ni MALENKOST..."

Snemna protetika

    Vsak posamezen del opreme v naši ambulanti je namenjen čimbolj kvalitetnemu in trajnemu reševanju vsakega posameznega zoba in smo popolnoma prepričani, da Vi, v kolikor imate sedaj še večino svojih zob, te vrste nadomestkov ne boste potrebovali. Za tiste, ki jih pa potrebujete, pa bomo poskrbeli, da nihče ne bo opazil, da niso to vaši lastni zobje ;).

    Parodontalna bolezen, poškodba ali zobni karies sta lahko povzročila izgubo vaših zob. Za povrnitev funkcije in nenazadnje estetike se lahko za ta namen izdelajo snemni stomatoprotetični nadomestki. V grobem ločimo totalne in delne snemno protetične nadomestke (totalne in delne proteze). Med totalnimi protezami ločimo:

Klasične

Totalna proteza

Totalna proteza

   Te izdelamo, kadar v čeljusti ni nobenega zoba, s sodobnimi tehnikami načrtovanja, odtiskovanja in izdelave pa dosegamo funkcionalno in estetsko zelozadovoljive rezultate. Te proteze slonijo na celotni ustni sluznici odgovarjajoče čeljusti, stabilnost pa ji zagotavlja natančno načrtovanje in še natančnejši odtis. Proteze zaradi natančnega odtiskovanja s posebnimi tehnikami stojijo v ustih zaradi podtlaka (vakuma). Po ustih plešoče, prevelike ali premajhne proteze so danes preteklost . Za zahtevnejše in bolj aktivne starostnike pa je mogoče protezo popolnoma individualizirati (sprednjo garnituro zob), s katero je ob predložitvi dovolj nazorne slike iz mladosti mogoče poustvariti vaš mladostniški nasmeh-naj imajo tudi vaše babice in dedki lepo in aktivno življenje.

Imediatne proteze

    Za razliko od klasičnih so imediatne proteze narejene še preden so zobje z brezupno prognozo izpuljeni-ekstrahirani in se vstavijo takoj po ekstrakciji zob. Prednost izdelave takšnih protez je v tem, da pacient takoj dobi nadomestek in ni v nerodnem položaju, brez zob, slabost pa ta, da je potrebno takšno protezo zaradi sprememb čeljustnega grebena pogosteje prilagajati.

Konusno podprta proteza

Konusno podprta proteza

Konusno podprte proteze

   Izgledajo zelo podobno kot klasične proteze, le da jih poleg podporne sluznice pomagajo nositi še do 5 preostalih zob v ustih. Zobem se predhodno izdelajo posebne kovinske prevleke pod točno določenimi koti, ki so kasneje pogoj, da proteza odlično stoji. Velika prednost takšne vrste protez je v tem, da ima pacient občutek sile žvečenja, proteza je manjša kot klasična in omogoča maksimalno ugodje, funkcijo in estetiko.

Implantatno podprte proteze

Implantatno podprta proteza

Implantatno podprta proteza

    Z razvojem implantologije je močno naraslo povpraševanje po protezah, ki stojijo na implantatih, ali pa jim le ti nudijo stabilnost. Načini sidrenja protez na implantatih so različni, praviloma pa je za zadostno stabilnost snemnih protez potrebna vstavitev dveh v spodnji in štirh implantatov v zgornji čeljusti.

Delna proteza

Delna proteza

Delne proteze

    Delna proteza ali wizil proteza je snemnoprotetični izdelek, ki nadomešča manjkajoče zobe v delno brezzobi čeljusti. Indicirana je takrat, ko zob ni mogoče nadomestiti s fiksno konstrukcijo.