Blaž Tesovnik, dr. dent. med.

"...MALENKOSTI so tiste, ki naredijo stvari POPOLNE, POPOLNOST sama pa ni MALENKOST..."

Protetični zatiček

    Protetični zatiček (“štift”, koreninsko sidro) je potrebno izdelati na tistih zobeh, kjer manjka preveč zobne substance za retencijo prevleke. Sestavljen je iz dela, ki sega v korenino zoba in iz dela, ki bo nudil oporo bodoči prevleki.

Pogosteje se uporabljata dve vrsti zatičkov:

Kovinski zatiček

Kovinski zatiček

Kovinski zatički

    V sodobnem zobozdravstvu se teh zatičkov ne izdeluje več iz več razlogov. Lahko zabarvajo zob in dlesen s kovinsko sivkasto barvo, so pretrdi in posledično vodijo v poke zobnih korenin, njihova izdelava pa je zamudna. Te vrste zatičkov se izdela po indirektni metodi v dveh sejah. Najprej se v koreninskem kanalu, ki je bil predhodno ustrezno endodontsko zdravljen pripravi prostor, se ga odtisne in nato zobotehnik iz kovine ulije zatič. V naslednjem obisku takšen zatič cementiramo.

 

 

Zatiček s steklastimi vlakni

Zatiček s steklastimi vlakni

Kompozitni ojačani s steklenimi vlakni

    Nabor materialov v sodobnem zobozdravstvu nam omogoča izdelavo bolj estetskih, trajneših zatičkov. Beli, zatički se po pripravi zobne korenine izdelajo direktno v ustih in se s posebnimi lepili cementirajo, medtem pa je potrebno delovno področje zaščito zaščitit pred vlago, slino in izdihanim zrakom.