Blaž Tesovnik, dr. dent. med.

"...MALENKOSTI so tiste, ki naredijo stvari POPOLNE, POPOLNOST sama pa ni MALENKOST..."

Ustna higiena

    K lepemu, zdravemu nasmehu največ pripomore brezhibna ustna higiena. Zdaleč pa to ni vse, da bi obdržali zobe in obzobna tkiva v brezhibnem stanju do svoje pozne starosti. Zelo pomemben je tudi odnos do lastnega ustnega zdravja, kamor spadajo navade in razvade (prehrana, kajenje, grizenje nohtov….).

    Klinična praksa kaže, da še vedno večina pacientov misli, da je ščetkanje zob dovolj za vsakdanjo higieno ustne votline. S površnim ščetkanjem očistimo le 3 od 5-ih ploskev zob, pa še to tiste, na katerih karies pri odraslih le redko nastane zaradi njihove gladkosti in “čistilne funkcije” jezika, hrane in lic. Glavnina poškodb na zobeh zaradi zastajanja plaka nastane v medzobnih prostorih, ki jih je potrebno vsakodnevno čistiti z zobno nitko ali zadnje desetletje bolj prisotnimi medzobnimi ščetkami. Strokovne izkušnje in rezultati kažejo, da se najboljša higiena medzobnih prostorov in s tem zdravje dlesni doseže s kombinacijo nitke in medzobnih ščetk odgovarjajočih velikosti. Ker imajo vsaka usta posebne anatomske posebnosti glede postavitve zob, nadomestkov…, se pri nas zavzemamo za indvidualno DEMONSTRACIJO, UČENJE in KONTTROLO izvajanja ustne higiene.

    Pa vseeno na kratko naštejemo še par dejstev:

-zobe si ščetkamo z mehko zobno ščetko 2x dnevno (priporočamo Curaprox CS 5460)

-nujna vsakodnevna higiena medzobnih prostorov

-higiena jezika

    Splošna demonstracija tehnike izvajanje ustne higiene je podana v spodnjem videu:

 

 

Uporaba električne zobne ščetke? Da ali ne?

    Kot je iz zgornjega teksta razvidno za brezhibno ustno higieno ne potrebujemo električne ali sonične zobne ščetke. Če jo imamo ne bo nadomestila niti zobne nitke niti medzobnih ščetk! Proizvajalci sicer navajajo, da sonično delovanje očisti medzobne prostore, vendar žal to NE DRŽI. Iz osnov fizike izhaja, da se ultrazvok prenaša po vodi, torej bi za njeno učinkovito delovanje morali imeti polna usta vode. To je še nekako  izvedljivo na zobeh spodnje čeljusti, na zgornjih zobeh pa bolj NE.

    Lastne klinične izkušnje in znanstvene raziskave pa kažejo, da se z njihovo PRAVILNO uporabo v kombinaciji s higieno medzobnih prostorov (zobna nitka ali medzobne ščetke) doseže brezhibna higiena ustne votline. Nekatere znanstvene raziskave so celo dokazale, da njihova redna in pravilna uporaba po 2-3 letih povzroči ZMANJŠANJE ŠTEVILA BAKTERIJ, ki povzročajo nastanek vnetja dlesni: