Blaž Tesovnik, dr. dent. med.

"...MALENKOSTI so tiste, ki naredijo stvari POPOLNE, POPOLNOST sama pa ni MALENKOST..."

Prevleka

    Prevleka je laboratorijsko izdelana dograditev, ki prekriva celotno zobno krono oziroma implantatno nadgradnjo. Izdela se jo, kadar je zobna krona tako močno poškodova, da zoba konzeravtivno ni mogoče več oskrbeti. Ločimo več vrst prevlek:

So se vam umaknile dlesni in se je izpostavil črn rob?

Previsi prevlek

Puščice nakazujejo previsne prevleke, zabarvane robove, umaknjeno dlesen. Takšne špranje so retencijsko mesto za nabiranje plaka in posledično nastanek kariesa

    Rob prevleke je mesto, kjer prevleka ob dlesni prehaja na zob. Le ta mora biti izveden čimnatančneje zaradi higienskih in estetskih vidikov. Tukaj govorimo o velikostih reda manj kot desetinki milimetra. V klinični praksi običajno srečujemo prevleke in druge nadomestke, ki preprosteje povedano “visijo” preko obrušenega dela zoba (nekaj desetink, pol ali več milimetrov). Takšne rešitve bi bile seveda neestetske, če bi bil takšen rob prevleke postavljen na mesto, ki bi omogočal ustrezno higieno-torej nad nivo dlesni. Zaradi tega pa je velikokrat postavljen pod rob dlesni, pacientom neviden in nedostopen za čiščenje. Posledica so vnete dlesni(gingivitis), parodontitis in nastanek obzobnih žepkov…, zaradi česar se z leti umaknejo dlesni in pod njo ležeča kost. Robovi prevlek nato postanejo vidni, dostopni in preprosti za čiščenje, rob dlesni ni več vnet, zelo moteča pa je estetika. Pacient se zateče po novo “rehabilitacijo”, kjer se zgodba ponovi…V tem odstavku sem orisal dejanski resničen problem, da bi vsaj tisti, ki zaidete na to stran razumeli kaj pomeni biti kritičen do svojih nadomeskov v ustih.

Preparacija za prevleko

Preparacija za prevleko. Natančnost in popolno kotrolo nam omogoča operativni mikroskop

    Delo v naši ambulanti z oprativnim mikroskopom nam omogoča opravljanje dela z največjo smiselno natančnostjo za doseganje biološko neoporečnih protetičnih nadomeskov, za estetski del pa poskrbi utečeno sodelovanje z parodontologi, ortodonti in zobotehniki. Slednji morajo biti danes, da zagotovijo estetskim zahtevam bolj umetniki.

Imate ob obstoječih prevlekah odebeljeno, ob nitkanju krvavečo dlesen?

Previsi prevlek in vneta dlesen

Večina ljudi ob nasmehu pokaže le dve tretjini dolžine svojih zob. Slika predstavlja pogled na zobe iste osebe. Na zgornji sliki izgledajo nadomestki čisto vzorno, estetsko in funkcionalno zadovoljivi. V resnici nam pa spodnji del slike pokaže, da so vzrok za retencijo plaka, vneto dlesen in razvoj parodontalne bolezni.

   Materiali (porcelani in kovine) so bili že več kot desetletje nazaj razviti do te mere, da zagotavljajo popolno funkcionalnost in estetiko, pa vendar je še kar zmerna mera vnetij dlesni, posledično parodontalne bolezni, kariesov ob zobnih prevlekah itd. Ob svojem delu zobozdravniki vsakodnevno opažamo, da levji delež vnetih dlesni, paradontalne bolezni, ustnega zadaha in podobnih težav odpade na paciente, ki imajo takšne ali drugačne protetične nadomestke. Deloma zaradi nepravilnega izvajanja ustne higiene, deloma pa zaradi slabo prilegajočih pervlek in nenatančnih plomb, ki onemogočajo kvalitetno izvajanje ustne higiene.

Kovinsko-keramične

Kovinsko keramična prevleka

Kovinsko keramična prevleka

    Sestavljena je iz notranjega plašča kovine debeline 0,5mm na katero je nanešena plast keramike. Je najpogosteje uporabljen fiksnoprotetični nadomestek.

Polno-karamična prevleka

Polno-karamična prevleka

Polno keramične

   Gre za brezkovinske prevleke iz posebnih keramik (cirkon in litij-disilikatna) plastene s porcelani s katerimi lahko dosegamo vrhunske estetske rezultate. Takšne prevleke zahtevajo natančno lepljenje na zob s sodobnimi lepili, pripravljene zobe pa je potrebno medtem s posebno gumijasto opno izolirati od preostale ustne votline. S takšnim načinom dosežemo strukturno celoto, neprodušnost zapore na prehodu prevleke na zob in tako trajnost same restavracije.

Kompozitne in kompozitno kovinske

   Kompozit je plastični material in v smislu dolgotrajne nadomestitve manjkajoče zobne substance ne uporablja zaradi slabših mehanskih lastnosti. Takšne prevleke uporabljamo le kot dolgotrajne provizorije.

Mostiček

Mostiček

Kaj je mostiček?

    Gre za niz med seboj povezanih prevlek in členov, ki nadomeščajo vrzeli v zobnem loku.

Koliko stane prevleka ali mostiček?

    Cene prevlek se v splošnem precej razlikujejo in so odvisne od kvalitete in natančnosti zobozdravnikove priprave zoba, načina cementiranja ter od zobotehnikove sposobnosti posnemanja naravne lepote zob. Za čimbolj brezhibno izvedbo je potreben čas obeh, ki je lahko pri ustrezni izdelavi prevlek 2-3x daljši kot pri prevleki z nenatančni izdelanim robom in slabo reprodukcijo barve oblike in funkcije.

    Ceneni nadomestki praviloma na zobeh in obzobnih tkivih z leti zaradi onemogočenega vzdrževanja povzročajo nepopravljivo škodo, vendar pacienti teh sprememb pogosto ne opazijo, ker niso povezane z bolečino!