Blaž Tesovnik, dr. dent. med.

"...MALENKOSTI so tiste, ki naredijo stvari POPOLNE, POPOLNOST sama pa ni MALENKOST..."

Ortodontija

    Ortodontija je veja zobozdravstva, ki se ukvarja z reševanjem položajnih nepravalnosti zob, nepravilnih odnosov med čeljustmi in nepravilnih funkcij. Največji del ortodontije odpade na zdravljenje otrok še v rastni fazi, kjer z ortodontskimi aparati vplivamo tako na razvoj stomatognatnega sistema kot na sam položaj zob.
V zadnjem času se vse bolj poslužujemo ortodontske terapije tudi pri odraslih pacientih, večinoma za ustreznejšo protetično pripravo, poleg tega pa pacient celokupno pridobi na lažjem izvajanju higiene in estetiki.

Ortodontska ekstruzija zoba

podaljsanje    Včasih defekt na zobu sega v nivo dlesni ali rahlo pod njega in je dolgotrajna kvalitetna bodosi konzervativna bodisi protetična oskrba nemogoča. Večinoma se je v preteklosti takšne zobe ekstrahiralo ali pa izvedlo neustrezno restavracijo, ki je povzročila nadaljni propad zoba in okolišne kosti.

    Za reševanje takšnega zoba je mogoče namestiti minimalen primitiven ortodontski aparat, ki zajema 2-3 zobe in je skoraj neviden. S takšnim aparatom lahko za 1-3mm izvlečemo zob iz kosti in nam tako nudi kvaliteten temelj za dolgotrajno nadgradnjo in tako zob ohranite do pozne starosti. Terapija traja 1-2 meseca, v tem času so potrebni dva do trije obiski, je popolnoma neboleča. Je praktično skoraj zastonj v primerjavi z implantatom, ki bi bil potreben za nadomestitev zoba ob predhodni ekstrakciji.

Snemni ortodontski aparati

snemni1    Snemni ortodontski aparati se danes uporabljajo v veliko manjši meri kot včasih. Sile, ki vplivajo na zobe so pri snemnih aparatih močnejše ob aktivaciji in neenakomerno časovno razporejene. Otroci te aparate nosijo večinoma samo ponoči, čas ko aparat deluje je kratek in zdravljenje ni tako učinkovito. Uporabljajo se še za uravnavanje rasti čeljusti in indikacije, kjer fiksni ortodontski aparati niso tako učinkoviti.

Nesnemni ortodontski aparati

fiksni    Pretežen del vseh ortodontskih terapij je danes izvedenih s fiksnimi aparati. Sestavljeni so iz “bracketov” (nosilcev), ki so za obdobje zdravljenja prilepljeni na zobe in posebnih lokov (žic), ki so napeljani skozi te nosilce. Nosilci imajo skupaj z lokom spomin o idealnem položaju zoba. Zdravljenje s takšnimi aparati je učinkovito in kvalitetno zaradi stalne blage sile na zobe. Veliko pozornost morajo ti pacienti posvečati ustrezni ustni higieni, saj v nasprotnem primeru zelo hitro pride do karioznih defektov na zobeh.

“NEVIDNI” ORTODONTSKI APARAT 

V zadnejm času so se na trgu pojavili t.i. nevidni ortodontski aparati, ki jih v grobem delimo na snemne in fiksne.

  • Invisalign

    Invisalign

    SNEMNI (Invisalign®Clearstep®)

    Gre za set prozornih “alignerjev”, ki so izdelani izključno po meri za vaše zobe. Vsak “aligner” ima obliko ki je bolj podobna končnemu načrtovanemu položaju. “Alignerji” so izdelani v centralni tovarni (USA ali VB) na podlagi odtisa, ki ga naredi vaš zobozdravnik. Cena je odvisna od trajanje terapije, ki je direktno povezana s številom alignerjev, potrebnih za končanje terapije.
Ti aparati so primerni bolj ali manj samo za manjše rotacije, spremembe nagibov zob in manjše premike. Natančnost premikov je težje kontrolirati kot pri klasičnih fiksnih aparatih, kljub temu da je načrtovanje terapije in izdelave alignerjev zasnovana zelo visokem tehnološkem nivoju. Cenovno je zdravljenje s takšnimi aparati lahko tudi precej dražje v primerjavi s fiksnimi, rezultat pa v smislu natančnosti izvedbe terapije rahlo slabši.

  • Fiksni-nevidni ortodontski aparat

    Fiksni-nevidni ortodontski aparat

    FIKSNI

    Poleg manj vidnih keramičnih-belih nosilcev obstajajo nosilci, ki se nalepijo na jezično oz. nebno stran zob in tako ostanejo nevidni. Največja slaba lastnost teh aparatov je izjemno težko izvajanje ustrezne higiene, ki je pri ortodontski terapiji že sama po sebi zahtevna.