Blaž Tesovnik, dr. dent. med.

"...MALENKOSTI so tiste, ki naredijo stvari POPOLNE, POPOLNOST sama pa ni MALENKOST..."

Plombe

    S plombami oskrbimo defekte na zobnih kronah, ki nastanejo zaradi zobne gnilobe (kariesa), poškodb, ali zaradi prekomerne obrabe. Zobe odvisno od indikacij običajno dogradimo s sodobnimi , belimi, plastičnimi materiali, ki jih s posebnimi lepili lepimo na zob.

Bela plomba

Amalgamska plomba brez obrobne zapore, brez izdelane anatomije in bela plomba s posnemanjem prvotne anatomije

    Amalgamskih (črnih) zalivk v naši ordinaciji ne uporabljamo, ampak ne zaradi tega, ker bi menili, da so škodljive, ampak ker nam ne omogočajo minimalno invazivnega pristopa, ohranjanja zdrave zobne substance, ne nudijo dolgotrajne obrobne zapore in posnemanja naravne oblike ter barve zob.

Mikroinvazivna preparacija s pomočjo mikroskopa

Pripravi zoba za amalgamsko in kompozitno plombo se močno razlikujeta, in ravno zaradi tega se med laiki velikokrat pojavlja teza, da so “črne plombe bolj kvalitetne”. To seveda ne drži, če je izvedba strokovna in se rokuje z materiali po navodilih. Največja težava “TRAJNOSTI” belih plomb je v tem, da so med izdelavo izredno občutljve na vlago, zob se pripravlja v na sekundo natančno določenih postopkih, ne sme se jih plastiti po več kot 2mm naenkrat. Zagotoviti si moramo popolnoma suhe pogoje, pred slino, tudi pred vlago v izdihanem zraku, kar dosežemo z adaptacijo posebne gumijaste opne (modra opna okoli zoba na zgornji sliki). Izdelava bele plombe je torej dosti bolj zahtevna in za njeno idelavo porabimo več časa kot za amalgamsko plombo. V naši ambulanti izdelujemo vse bele plombe s pomočjo adaptacije gumijaste opne in povečave, pri enostavnejših z lupami, pri zahtevnejših pa z operativnim mikroskopom (10-30x povečava).

Izolacija zob z gumijasto opno preprečuje kontaminacijo delovnega polja s slino in omogoča večjo udobnost pacientu

Izolacija zob z gumijasto opno preprečuje kontaminacijo delovnega polja s slino in omogoča večjo udobnost pacientu

Gumijasta opna izolira zob pred vlago iz ustne votline in pacientu močno olajša sam postopek (ni potrebe po nadležni menjavi vatnih rolic, ni pršenja vode iz vrtečih instrumentov po ustih, ni stika odbrušenih delcev-amalgama z ustno votlino…), sam izdelek pa ima nato daljšo trajnostno dobo, za katero stojimo s pisnim jamstvom za vsako posamezno restavracijo. Pri večjih defektih zobne substance pa je veliko bolj smiselno in strokovno pravilno, če se zob oskrbi z inleji, onlaji ali overleji v zadnjem sektorju in z lusko ali prevleko v vidnem, sprednjem sektorju. V primeru, da pacient kljub pojasnitvi vztraja pri zamenjavi ustreznih velikih amalgamskih plomb za bele, prav tako svetujemo izdelavo inleja.

Plombe iz SIC (steklastih) cementov

Plomba iz SIC cementa na stalnem zobu zaradi težke osušitve zoba

Plomba iz SIC cementa na stalnem zobu zaradi težke osušitve zoba

   Steaklasti cementi so sicer sodoben material, ki sprošča fluoridne ione in tako zavira nastanek ponovnega kariesa ob plombi. Pri odraslih pacientih jih uporabljamo bolj za začasne rešitve, kadar prognoza zob ni gotova. Pri pacientih z večjim številom karioznih lezij so se izkazali za učinkovite, saj je njihova izdelava precej hitrejša in med postopkom niso tako občutljivi na vlago v ustih kot prave bele plombe. Najpogosteje jih uporabljamo v otroškem zobozdravstvu na mlečnih zobeh kot alternativa amalgamskim plombam ali zalitju fisur stalnih delno izraslih zob.