Blaž Tesovnik, dr. dent. med.

"...MALENKOSTI so tiste, ki naredijo stvari POPOLNE, POPOLNOST sama pa ni MALENKOST..."

Inlej

Inlej

Keramični inlej

    Preprosto povedano gre za manjkajoči del vašega zoba, plombo ki je izdelana indirektno, v zobnem laboratoriju na mavčnem modelu zob. Za inlej oz. onlej se običajno odločimo, kadar je defekt na zobni kroni prevelik, da bi ga uspešno oskrbeli s plombo in še ne tako velik, da bi bila potrebna izdelava prevleke. V ordinaciji končan izdelek le prilepimo s posebnimi lepili na ustrezno pripravljen zob. Bolj kot to, da je to estetski izdelek, narejen običajno iz keramike ali kompozita, gre za to, da sta njegova funkcionalnost in trajnost veliko boljša kot pri navadni beli plombi.

PREDNOSTI V PRIMERJAVAMI S PLOMBAMI:

Nabiranje plaka in vneta dlesen

    Na keramični inlej se na ploskvah, ki so v stiku s sosednjmi zobmi prilepi veliko manj plaka(inertnost keramike v primerjavi s plastiko) kot na bele plombe, zato je verjetnost nastanka kariesa ob robu restavracije veliko manjša, trajnost tako restavracij kot vašega zoba pod njim pa veliko daljša.

Pri starih amalgamskih plombah se je amalgam tlačil v “luknjo” in s tem se je dosegel tesen kontakt s sosednjim zobom. Pri belih plombah je z običajnimi matricami (ograjcami okoli zob ob izdelavi plombe) izdelava takšnega kontakta prej izjema kot pravilo. Na teh mestih zastaja hrana, čiščenje je oteženo, dlesen je vneta in razvije se parodontalni žepek. Če je teh mest več, govorimo o parodontalni bolezni. Bele plombe se na zobe lepijo in tako je omogočeno izdelovanje plomb na še tako prizadete zobe, kar prej z amalgamom ni bilo mogoče. Čeprav je rešitev cenovno ugodnejša pacientu naredi precej škode na srednji in dolgi rok. Oskrba zob z inleji in onleji ob ustreznih indikacijah niti ni nadstandard, ampak nuja in standard iz strokovnega vidika.

Popolno prileganje zobem nasprotne čeljusti

    Ker so te restavracije izdelane indirektno na mavčnem modelu, v laboratoriju, je lahko popolnoma posnemana prvotna oblika zob in odnos do sosednjih zob, kar je pri plombi težko doseči. Izdelan inlej, ki ima vse hribčke in jamice tako kot intakten zob ima svoj namen. Z izdelano anatomijo je žvečenje bolj učinkovito, hrana lepše drsi iz zob in tlačna obremenitev zob je manjša, kar je povezano z daljšo življenjsko dobo tako restavracije kot zoba.

Prijazno do vaših zob

Inlej mostiček

Inlej mostiček

S takšno rešitvijo se tudi izognemo nepotrebnemu invazivnemu odstranjevanju zdrave zobne substance za preparacije zatičkov in prevlek. S sodobnimi adhezivnimi tehnikami nam je danes tudi omogočena izdelava krajših mostičkov s samo delnimi pripravami zob, tako da je vaš manjkajoči zob nadomeščen z umetnim, ki je na vsaki strani povezan z dvema sosednjima inlejema. Posebno ugodna rešitev je to kadar so na sosednjih obstoječih zobeh že izdelane plombe.

    Smo edina ordiancija v Sloveniji, zelo vejetno tudi v tujini, ki vam za takšne restavracije v naši ambulanti nudimo pisno jamstvo za 5 ali 10 let, odvisno od izbire zobotehnika. Ob pogojih, ki se nanašajo na izvajanje vaše ustne higiene in so vam predstavljeni ob prvem pregledu pri nas pa doživljenjsko jamstvo. Jamstvo je izdano v pisni obliki s strani zobozdravnika in ne podjetja.